Att vara hembiträde på 1940-talet

Infört i Moholmsbygden nr 31 / 2002

I både radio och TV har de senaste åren sänts program om kvinnor som under större delen av sina liv arbetat som hembiträden - trotjänarinnor- framför allt i Stockholm, jag kom då att tänka på att under första hälften av 1900-talet var det mycket vanligt att lantbrukardöttrar under några år tog arbete som hembiträden  i stan. Några blev kvar i staden hela livet, antingen som trotjänarinnor hos sina familjer eller så bildade de egna familjer. Många stannade dock endast några år och kom sen hem igen.

 

Jag besökte Siv Johansson i Ekeskog, född l923,jag visste att hon arbetat som hembiträde i Stockholm i sin ungdom. Siv Karlsson, som hon hette då, var efter avslutad folkskola kvar hemma på gården i Ekeskog, när hon var 16-17 år hade hon under vintrarna hembiträdesplatser både i Ekeskog och i Mariestad. Många unga flickor som hon kände hade liknande platser, det var inte ovanligt att de övertog varandras platser och 1943, när hon var 20 år, frågade Margit Magnusson henne om hon inte ville ta över hennes hembiträdesplats i Stockholm. "Släpp inte iväg tösa till Stockholm" sa några till föräldrarna.

 

De lydde dock inte det rådet och i oktober 1943 åkte Siv tillsammans med Margit tåg till Stockholm och installerade sig på S:t Eriksgatan i ett litet rum innanför köket i 5-rumssvåningen hos familjen B som bestod av  ett nyligen pensionerat par samt två hemmavarande söner som studerade. Två barn var utflugna. Hon stannade hos familjen i fem år, längtade aldrig hem och trivdes mycket bra.  Det fanns vatten och avlopp i våningen, en gasspis som hon lärde sig uppskatta, tvättstugan fanns på vinden och där torkades också tvätten. Soptunnorna stod på  gården. Våningen 1åg en trappa upp. Lönen var i början 90 kr per månad, sista året 110 kr, därtill kom mat och husrum. Siv ställde som villkor att hon skulle vara ledig 2 månader varje sommar, juli och augusti, då måste hon vara hemma och hjälpa till med skörden. Hon var även hemma i Ekeskog varje jul. Siv var liksom alla andra hembiträden ledig varje onsdag eftermiddag samt varannan söndag.

 

Arbetsdagen började med att Siv serverade doktorn och doktorinnan, hon kallade dem så, kaffe på sängen, samtidigt bestämdes vilken mat man skulle ha den dagen. Därefter följde frukost, ofta gröt, och sen gick Siv ut och handlade. Man hade kylskåp och stort skafferi, Siv bakade allt bröd. Affärerna låg alldeles i närheten, speceriaffär, mjölkaffär, charkuterist och fiskaffär. Hon handlade varje dag. Man åt vanlig husmanskost, ingen märkvärdig mat och Siv lagade all maten. Kl 6 på kvällen åts kvällsmat och när disken var klar var Siv också klar för  dagen. Siv själv åt i köket, familjen åt vid ett bord i den stora hallen.

Då och då hade man gäster, oftast var det då 12 personer vid bordet. Vid storstädningar och tvätt hade man extra hjälp. 

På onsdagseftermiddagarna och söndagar träffade Siv de flickor från Ekeskog och Bellefors som hade liknande platser i Stockholm, Sally och Margit från Ekeskog, Lena och Laura från Bellefors, Märta från Vräkefors. Märta arbetade hos Tage och Greta Ericson som tidigare ägt Lagerfors bruk, de bodde nu i tornet på Stockholms stadion. Flickorna var ute och handlade och köpte ibland med sig bakelser och gick hem till någon och drack kaffe. En bakelse kostade 30 öre. Siv besökte även familjerna Broberg och Schytt, dessa hade anknytning  till Ekeskog..Hon hade cykel i Stockholm och på söndagarna gjorde man cykelutflykter, till Tyresö t ex. På vårarna cyklade de alltid ut för att höra näktergalen. Vintertid tog man bussen.

Familjen B hade ingen bil. En gång fick hon åka till Skåne en vecka före jul och hjälpa till i sonens familj, det blev ett intressant avbrott. Familjen B hyrde under somrarna på olika ställen, ett år var Siv med dem och hjälpte under en vecka till i Mockfjärd i Dalarna, innan det var dags att åka hem till Ekeskog och hässja hö. Oftast åkte hon tåg till Moholm, men en gång var hon däckspassagerare på kanalbåten Vilhelm Tham, resan kostade 20kr, och hon hade med filtar att svepa om sig under natten på däck.

Under sommaren i Ekeskog hände det att Siv plockade lingon, äpplen m m som skickades med kanalbåt till familjen i Stockholm. Siv talar mycket väl om familjen B, hon kom att känna dem alla, fick alltid julklappar, även sedan hon slutat hos dem och jag är säker på att de uppskattade den pålitliga trevliga flicka från Ekeskog som under fem år skötte deras hushåll.

/Britt Sörman

/Tillbaka/